Oferin perinteinen hummus

ENGNauttiessamme vastatehdystä minttuteestä, Ofer näyttää kuinka valmistetaan tämä perinteinen Lähi-Idän klassikko ja ehdoton suosikki; hummus.

Hummus kuuluu kaikkein joustavimpiin ruokaresepteihin, jonka kanssa voi leikitellä monen maun mukaan.

Täydellistä vaikkapa silloin kun ruokaa laittaessa on anarkistinen olo, kun tulee taiteellinen hetki tai kun ei vain huvita seurata ohjeita!  Tämä seesam-tahnan yhdistäminen hummukseen aikaansaa kauniin norsunluisen värin ja antaa hummukselle sen ominaisen maun. Kun tämä perusosa rakennettu, on vain taivas rajana!

“Ainoa asia, jonka ehdottomasti ottaisin mukaani autiolle saarelle, on Hummus!”

Valmistellessamme annosta, Ofer muistaa kävelleensä mutkittelevilla lapsuutensa kaduilla vuosittaisilla kirjamessuilla; paistuvan kuumat kikherneet, jauhetun kuminan maustamina ja höystettynä merisuolalla samalla kun ne tarjoillaan paperitötteröstä piirtyy hänen mieleensä edelleen huumaavana.

Ofer tapasi ruinata äitiään ostamaan pikku-Oferille edes yhden tötteröllisen, höyryn noustessa tuoksuvana samassa tahdissa ruoan myyntimiehen kutsun kanssa melkeinpä yhtä jalkaa.IMG_3411ST

Itse huomaan olevani täysin keskittynyt vauhdikkaasti pyörivän hummuksen kermaiseen täydellisyyteen enkä pysty ajattelemaan muuta kuin asiaan kuuluvan rukiisen laffa-leivän sinetöimää ihanuutta, joka odottaa maukasta kohtaloaan. Nousevan taikinan lohdullinen tuoksu mehevien kikherneiden halauksessa sulkeutuu tahinan syleilyyn.

Ainesosat: 

 •  3 kuppia keitettyjä ja vedestä kuivaksi valutettuja kikherneitä (varaa 3-4 pöytälusikallinen koristeeksi)
 • 0,5 kuppia raaka tahina- tahnaa
 • 1/2 teelusikallinen suolaa– tai maun mukaan.
 • 3,5 pöytälusikallista oliivöljyä (vähemmän oliiviöljyä, jos halua hummuksen olevan rosoisempaa)
 • 1/2 teelusikallinen jauhettua kuminaa
 • 0.5-1 dl kiehumisesta ylijäänyttä keitettyä vettä
 • Puolikkaan sitruunan mehu

IMG_3507ST

Vaiheet:

 • Sekoita kaikki ainesosat yhteen sekoittajaan, kunnes yhdistelmä on täysin sileä. Muista, että tahina tihenee sekoitettaessa, joten lisää rohkeasti vettä kunnes saavutat sen koostumuksen josta pidät
 • Lisäoptio: 1 valkosipulin kynsi tai enemmän jos haluat, puolikas teelusikallinen sitruunapippuria
 • Lisäoptio 2: Ohuesti viipaloitua punasipulia
 • Vihje: lisää neste asteittain, kunnes koostumus on mielestäsi oikea

IMG_3447ST

Koristeeksi:

Tarjoilukertaa kohden: 1 pöytälusikallinen pinjan IMG_3513STsiemeniä ja lehtipersiljaa. Laita siemenet pannulle medium lämmölle ja liikuta jatkuvasti kunnes paahtuvat kultaisiksi. Niitä ei tarvitse öljytä pannulla koska siemenet vapauttavat luontaisen öljynsä lämmetessään. Heti kun ne ovat valmiita siirrä ne toiseen astiaan, jotta ne eivät jatka paahtumista. Pilko persilja hienoksi. Aseta hummus syvään tarjoiluastiaan, pirskota paahdetut pinjansiemenet päälle, lisää erikseen sivuun varatut kikherneet, koristele sitten pilkotulla persiljalla ja valuta hieman oliiviöljyä päälle. Pirskota sitten vielä hieman paprikaa koristeelliseksi lopuksi.

Yksinkertaisimmat asiat tuottavat usein hienoimmat syömingit, ja jälleen kerran näinkin yksinkertaisista aineksista, kuten ruislaffasta ja hummuksesta saa suorastaan täydellisen lounaan!

Jaa versiosi tästä Lähi-Idän klassikosta täggäämällä se #hungryinhelsinki Facebookissa tai Instagramissa ja voit päästä seuraaviin postauksiimme!

2 Comments Add yours

 1. Eeva Virtanen says:

  Todella hyvää…

  Like

  1. Hungryinhelsinki says:

   Kiitos Eeva 🙂

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s