Tintti – Risotto Al Porcini

ENG

Tintti on taiteilija. Hän on eläväinen, helposti lähestyttävä ja välittömästi valmis avaamaan rakkauttaan ruokaan, valmistaessaan samalla klassista Risotto al Porcinia. Hän avaa rasian, josta tulee esiin ohuesti viipaloituja, kuivattuja herkkutatteja. Niiden vaalea sieniliha ja ruskea kuori yhdistettynä sienten täydelliseen muotoon, täyttää minut odotuksella. Tintti kertoo poimivansa näitä sieniä vuosittain joka syksy Nurmijärvellä. Olen aina ihaillut sitä, kuinka suomalaiset ovat niin osaavia suomalaisen villin luonnon antien hyödyntämisessä.

”Kannattaa etsiä vanhempi kuusi!”

hän neuvoo pinotessaan hyväntuoksuisen sienisaaliin siististi pöydälle.

Hän näyttää minulle kuvan itsestään. Kuvassa Tintti seisoo melkoisen herkkutatti- vuoren takana syksyllä 2010, joka sattui olemaan erityisen satoisa. Kuvaa katsoessaan hän samalla luettelee kaikkia niitä eri ruokalajeja, joita tämä maan manna mahdollistaa. Keittiön pöydällä pullollinen terävää Elsassilaista Rieslingiä odottaa täydellistä kohtaloaan ja vastaraastetun parmesaanin tuoksu huumaa sieraimet ja huone tuntuu kohoavan sen voimasta.

”Minulla on niin monta reseptikirjaa” Tintti sanoo.” Rakastan jokaisen ruokalajin takana olevaa tarinaa.” Kun kysyn häneltä, kuka hänen ruokasankarinsa on, hän vastaa empimättä ”Jamie Oliver! Hänen reseptinsä ovat yksinkertaisia ja kauniita, eikä niiden valmistamisessa yleensä mene pitkään. Kunnioitan hänen yritystään tuoda ihmiset takaisin ruoan juurille ja saada heidät ymmärtämään mistä raaka-aineet tulevat sekä hänen tapaansa kokata ilman rajoja”. Tintin päätyö meikkitaiteilijana on vienyt hänet moniin eksoottisiin paikkoihin keväisin ja kesäisin muotiviikkojen aikaan. Matkoiltaan hän on oppinut, miten leikitellään makujen eri ulottuvuuksilla hänen kolmen suosikkikeittiönsä kanssa: ”Intialainen, Israelilainen ja Italialainen”.

IMG_3574

Tintin sekoittaessa risottoa, hänen ranteenliikkeensä ovat täsmällisiä ja säännöllisiä. Yksinkertainen ele on lähes hypnoottinen ja jonkinlainen rentoutumisen tunne valtaa huoneen. ”Olen kokannut tämän reseptin niin monta kertaa ja niin monessa eri tapahtumapaikassa ja niin eri tavalla, että voisin yksinkertaisesti tehdä tämän unissani!”  hän naurahtaa. Enkä epäile häntä. Lopputulos on kermainen, komea kulhollinen herkullista risottoa kun kaikki ainekset nivoutuvat yhteen luoden ruoan, joka on kaikessa yksinkertaisuudessaan täydellinen.

________________________________________________________________

Resepti: Tintti Risotto Al Porcini (herkkutattirisotto)

Ainekset: (Kuudelle hengelle alkupalana ja neljälle pääruokana)

 • 1 kourallinen kuivattuja ja viipaloituja herkkutatteja, (käytettäessä tuoreita sieniä, riittää kahden keskikokoisen herkkutatin viipalointi)
 • 2 kuutiota kana- tai vihannesliemikuutiota, tai noin 1,5 litraa itse tehtyä lientä
 • 1/2 dl täyskermaa
 • 2 kourallista raastettua parmesaania
 • 1 pieni hienoksi pilkottu sipuli
 • 3,5 dl Arborio risottoriisiä
 • 1 dl kuivaa valkoviiniä

Vaiheet:

 • Keitä vesi, lisää hieman kylmää vettä, liota sieniä suunnilleen 15 minuuttia – (voit ottaa veden talteen liottamisen jälkeen, jos haluat lisätä makua ruokaan jälkeenpäin)
 • Valmista kanaliemi: suhde on tavallisesti 2 kuutiota 1:lle litralle (Tintin vinkki: on parempi tehdä liikaa lientä kuin liian vähän!)
 • Sulata yksi rkl voita (voit myös käyttää oliiviöljyä) paistinpannulla ja lisää riisi sekä hienonnettu sipuli keskilämmöllä. Kuullota pannulla, kunnes ne ovat läpikuultavia
 • Lisää valkoviini ja sekoita minuutin verran
 • Lisää liemi riisin päälle ja sekoita asteittain puulusikalla jatkuvasti
 • Lisää pippuria ja suolaa – ole varovainen suolan kanssa, sillä parmesaani ja liemikuutiot sisältävät jo valmiiksi suolaa
 • Lisää 2 kauhallista sienilientä ja lisää sen jälkeen sienet
 • Lisää raastettu parmesaani
 • Lisää kerma

Tarjoile lisukkeena ulkofileen kanssa tai kauniin seläkkeen palan kanssa. Jos pidät enemmän kalasta, kokonaisuus toimii myös lohen tai ahvenen kanssa pääruokana tai vaikkapa alkuruokana!

IMG_3591

Kokeilitko jo? Jaa kokemuksesi kanssamme ja täggää meidät @hungryinHelsinki Facebookissa tai #hungryinHelsinki Instagramissa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s