Janikan täydellinen tiramisu

ENGUskotko, että on olemassa ruoanlaiton sielunkumppaneita? Tavattuani Janikan, olen vakuuttunut löytäneeni omani. Hänen luontainen tapansa lähestyä ruoanlaittoa sekä kallistua suolaisiin ruokiin ennen makeita – puhumattakaan hänen valtavasta juustohimostaan, on saanut minut ajattelemaan onkohan meitä muitakin samanlaisia?

Jos ei tämä kolmekymppinen toiminta-addiktoitunut äiti ole viemässä hyperaktiivista koiraansa ulos, vauhdikasta tekemistä riittää joka tapauksessa.  Janika on sekä fitneksen että itämaisten kamppailulajien taitaja, taiteiden “aficionada” ja kuin pisteenä i:n päällä – myös urheilujuontaja televisiossa. Hän ajaa motocrossia harva se päivä ja luettelee muitakin päivittäisiä harrastuksiaan, joihin kuuluvat terassin remontoimista ja ratsastaminen. Kuuntelen Janikaa huuli pyöreänä, enkä voi kuin ihmetellä miten hän onnistui kaiken touhun välissä valmistamaan  viekoittelevan makean tiramisun, jota saamme maistaa kohta.

“Tämä on niin helppo valmistaa”, hän sanoo. “Yhdistelin muutamaa eri reseptiä, kunnes löysin täydellisen tiramisun. Vaikein osuus on mielestäni, niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, kanamunan valkuaisen ja keltuaisen erotteleminen toisistaan.”

Filosofia tasapainoiseen elämään

CF025168FinalFGSTWJo muutaman minuutin jälkeen Janikan seurassa, saan vahvan tunteen siitä, että hänessä yhdistyy uskomattomalla tavalla sekä raaka energia että zenmäinen itseluottamus. Janikan vilpitön ja energinen luonne sekä aito uteliaisuus muita ihmisiä kohtaan yhdistyy luontevasti hänen kykyynsä merkityksellisiä tarinoita omaan rauhalliseen sävyynsä. On uskomatonta, että tämä pehmeästi basilikan lehteä lautaselle asetteleva nainen on myös kovatempoisessa työssä viihtyvä äiti, joka elää vauhdista ja toiminnasta.  Sen lisäksi, että Janikan asenne syömiseen on rento, arvostaa hän tasapainoisia aterioita ja osaa luonnollisesti tuottaa herkullisia annoksia. Kauhoessamme suuhumme häpeämättömän suuria lusikallisia kermaista tiramisua, kertoo Janika hervottomia tarinoita rakkaudestaan Italiaan.

”Jokaiselle ihmiselle on olemassa sopivan tasapainoinen ruokavalio, tehtävämme on ainoastaan sen löytäminen. Näin voimme tuntea olomme paremmaksi ja saavuttaa energisemmän olon.”

“En suosittele mitään ruokavaliota ilman asianmukaista valvontaa. Jokaisen tulisi etsiä se mikä toimii juuri hänelle eikä vain seurata sokeasti olemassa olevaa ruokavaliota tai kuntoiluohjetta.  Jos ottaa käyttöön jonkun valmiiksi laaditun ohjelman, joka on laadittu toiselle tai toimii lehdessä olevan ohjeen mukaan, voi se aiheuttaa tuhota enemmän kuin mitä se hyödyttää. Kannattaa luottaa ammattilaisen osaamiseen tasapainoisen polun löytämisessä.”

_MG_0721ST

Kehon tasapaino koostuu monista osasista, jotka tulee ottaa huomioon. Ruoka on iso osa tätä palapeliä.

Carpe Diem, Mi Amore!

Iltapäivän venyessä minulle valkenee, ettei Janika valinnut tätä annosta sattumalta. Hänen siteensä ja rakkautensa Italiaan paljastuvat aidoiksi ja syvällisiksi. Jakaessamme kahvin makuisen jälkiruoan, nämä Italian yhteydet voi suorastaan tuntea tiramisun maussa. Jopa laatikko, johon kermainen makupala on aseteltu, sykkii merkitystä: Perinteisen lasikulhon sijaan hän tarjoilee annoksen vaaleassa puisessa laatikossa joka antaa annokselle tujauksen draamaa, intensiivisyyttä ja syvyyttä.

_MG_0700ST

”Tämä on uuden elämän saanut parmesan-juustolaatikko. Halusin tuoda annokseen jotakin omasta itsestäni, rakkaudestani puuhun, ja sen luontaiseen tuntuun. Lisäksi laatikossa on jollakin tavalla mukana pieni osanen Italiaa!”

“Minulle italialainen ruoka on täydellisyyden ilmentymä”. Perheillalliset, tuntikausien yhdessäolo, italian kielen musikaalisuus, uskomattomat maisemat ja miellyttävä sää ovat osa samaa pakettia, jonka ruoka herättää henkiin yhdessä rysäyksessä. Tämän mielessä pitäen, Janika loihtii esiin makujen ja raaka-aineiden täydellisen tasapainon ruokaa kunnioittaen. Kun Janika puhuu, voin aistia tarinoiden takana olevan puhtaan, muuntelemattoman rakkauden, jonka avulla nämä upeat annokset syntyvät.


Resepti: 

“Tiramisu on minulle tärkeä jälkiruoka, joka kytkee minut niihin ihmisiin ja hetkiin, joita olen kokenut heidän kanssaan ruoan kautta!”

Ainesosat:

 • 500 g Mascarponea
 • 6 kananmunaa, keltuainen ja valkuainen eroteltuna
 • Lady Fingers keksejä – tuotu Italiasta, mutta hyvin varustellut suuremmat liikkeet kuten Prisma myyvät niitä
 • 360 ml espressoa (–) huoneen lämpöisenä
 • 3 rkl tomusokeria
 • 4 rkl laadukasta kookosjauhetta
 • 50 ml konjakkia tai brandya –voi myös jättää pois
 • Koristeeksi muutama basilikan lehti

_MG_0689ST

Vaiheet: 

 • Sekoita sokeri ja munan keltuainen kermaiseksi sekoitukseksi
 • Lisää mascarpone ja puolet alkoholista, sekoita kunnolla
 • Sekoita munan valkuainen puhtaassa kulhossa, kunnes siitä tulee jäykkää, ja yhdistä mascarponeen. Älä sekoita liiaksi.
 • Kaada kahvi syvään astiaan, lisää loput alkoholista ja 1 rkl kookosjauhetta
 • Kasta nopeasti keksit nesteeseen molemminpuolin – tämä vaihe on tehtävä nopeasti, noin sekunnissa, jotta keksit eivät mene rikki
 • Asettele keksit ja mascarpone-sekoitus syvään astiaan, siivilöi kaakaojauhe päälle ja tee vielä toinen kerros kunnes astia on täynnä.
 • Jätä lepäämään jääkaappiin vähintään neljäksi tunniksi ja enintään 48 tunniksi

Laita lisää kaakaojauhetta koristeeksi ja viimeistele basilikan lehdillä. Voidaan valmistaa edellisiltana ja maistuu aina paremmalta yön yli levättyään.

_MG_0753DarkST


Tämä vivahteikas annos muistuttaa minua väistämättä Janikan persoonallisuudesta. Kahvin vahva intensiivisyys kuvastaa Janikan nopeaa elämäntempoa, kun taas mascarpone muistuttaa hänen sisäisestä harmoniastaan ja anteliaisuudestaan. Nautiskelemme tiramisun loppuja ja ohikiitävän hetken ajan olemme ikään kuin farmilla 30 minuuttia Roomasta pohjoiseen, päivän viimeisten auringonsäteiden hyväillessä kasvojamme. Tällainen mielikuvallinen aikahyppy on merkki siitä, että oikeat ihmiset ja oikeat olosuhteet saavat olon tuntumaan kodilta. Tiedämme olevamme juuri oikeassa ajassa ja paikassa ja elämä on antanut meille juuri osoituksensa tästä.

“Elämä on täynnä merkityksellisiä ja inspiroivia kohtaamisia, ja kun Italiasta vielä puhutaan, tiedän että jatkoa seuraa”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s