Tonin herkullisen jouluinen kakku, vuoden ympäri

ENGToni astuu huoneeseen ja huoneen energiataso tuntuu ponnahtavan ylöspäin hänen tervehtiessään amerikanenglannillaan, jossa on ripaus brittikorostusta. Hän asettuu paikalleen kahvikuppi kourassaan ja ilma tuntuu suorastaan väreilevän hänen energiaansa. Toni naurahtaa tarttuvasti hänen ilmoittaessaan, että ”olen hypännyt kahvijunan kyytiin saavuttuani Suomeen, vaikka me britit juomme yleensä teetä”. Takana on yhdeksän vuotta Suomessa, viimeisimpänä käänteenä äskettäinen muutto Porista Helsinkiin. Selkeä tekijä Tonin elämän- ja uravalintojen takana on hänen musikaalinen perheensä. Toni on Black Sabbath-kitaristi Tony Iommin tytär eikä musiikin keskeisestä roolista hänen elämässään ole epäilystäkään. Leikatessaan kuivattujen pähkinöiden ja hedelmien täyttämää mureaa ja herkullista kakkupalaansa soololaulaja selittää ”järjestelmällinen sekasotku” -prosessiaan ja kunka Suomi vaikutti siihen, että hänestä tuli se persoona ja taiteilija, joka hän tänään on:

“Suomi on minulle todella tärkeä paikka. Muuttaessani tänne, löysin itseni hiljaisuuden ja tilan avulla. Tämä on ainoa paikka, joka antaa riittävästi aikaa ja tilaa löytää oma, oikea itseni. Saatuani tämän ajan käyttööni musiikkinikin muuttui.”

img_0819-1

Kehotan häntä jakamaan ruokatarinansa: “pidän kaikesta, jopa epätavallisista ruoista kuten sammakon jaloista tai mustekalasta; olin kasvissyöjä jonkin aikaa muttei minusta ole sen vaatiman järjestelmällisen elämäntavan ylläpitämiseen. Tein kaiken väärin, joten jouduin terveyssyistä palaamaan lihan pariin.” Toni asuu ammattiurheilijan ja tämän lasten kanssa, tämän myötä ruoanlaitosta voi joskus tulla melko haasteellista kun kaikkien vaatimukset ovat aika omanlaisiaan. Hänen rakkautensa ruokaan nousee kuitenkin haasteiden yläpuolelle, tärkeitä aseita tässä taistelussa ovat hänen mukaansa raaka-aineet ja hajuaistin muistitoiminto!
Tämä resepti tulee hänen äitipuoleltaan Maria Sjöholmilta, ruotsalaisen tyttömetallibändin Drain STH:n ykkössolisti. Hän sai siirrettyä oman rakkautensa ruokaan Tonille:

“Maria on ruokasankarini”

Hän on erinomainen kokki ja tämä kakku on hänen reseptinsä. Kakun leipominen on jouluperinteemme ja on minulle hyvin rakas perinne, koska se muistuttaa minua perheestäni. Syömme aina kakun viimeiseen muruun ja valitamme sitten jälkeenpäin, ettei meidän olisi pitänyt olla niin ahneita! Leivon kakkua ympäri vuoden, ollessani poissa kotoa maku tuo minut hetkessä takaisin kotiin.”


Yksi äitipuolen avainopeista on kunnioittaa ruoanlaiton prosessia ja olla kiirehtimättä asioita, joita ei voi kiirehtiä.

“Ruoanlaitossa täytyy olla kärsivällinen; jos ruoka vaatii viisi tuntia ollakseen valmis, sitten se vaatii sen. Lopputulos on lopulta kuitenkin aina parempi kun ruoalle uhraa sen vaatiman ajan.”

CF024425STW
Toni on sitkeä ja karismaattinen yksilö. Muutama minuutti hänen kanssaan enkä voi välttyä olemasta lumoutunut hänen tarinankertojan taidoistaan ja hänen ainutlaatuiseen tapaansa matkia ääntä ja liikettä; tapaa elää uudestaan tilanne tuoden yleisö yhä lähemmäksi. Kun hän muistelee jotakuta hetkeä, hän kertoo tarinan vieden kuulijan mukaansa, jakaen menneet kokemuksensa sen hetken yhdessä. Viimeisen kakunmurun odotellessa syöjäänsä, miellyttävien talvi-iltojen muistot säkenöivät satoina katoavaisina hetkinä mielessä. Pehmeän kuivatun hedelmän makeus on loistava kylkiäinen Tonin tarinoille ja tunnen olevani pois viety vaikken ole liikkunut milliäkään.

img_3999-1


Koko vuoden sokeriton pähkinä- ja hedelmäkakku

Kakku on sokeriton, sen voi valmistaa etukäteen. Tarjoile 6-8 hengelle 

“Sinun ei tarvitse olla ihan pähkinöinä elääksesi mutta se auttaa!”

 

Ainekset:

 • 250g suolaamatontaoita
 • 2 1/2 dl jauhoja
 • 1/2 teelusikallinen suolaa
 • 4 kananmunaa
 • 1 1/2 teelusikallinen leivinjauhetta
 • 20 kuivattua aprikoosia
 • 10 kuivattua luumua
 • 2 dl rusinoita
 • 2 dl (125g) kokonaisia hasselpähkinöitä

Vaiheet:

 • lämmitä uuni 150C asteeseen
 • Sekoita keskenään jauhot, suola ja leivinjauhe ja laita sivuun
 • Leikkaa karkeasti hedelmät, lisää jauhot kokonaisten pähkinöiden kanssa
 • Sekoita kananmunat haarukalla ja lisää jauhoa ja hedelmäsekoitukseen voi (jos käytät voita jossa on suolaa, älä lisää suolaa enää)
 • Kaada taikina kakkuvuokaan ja laita uuniin 45-60 minuutiksi tai kunnes päältä kauniin kultainen
 • Jos osaat olla kärsivällinen, anna asettua kahden päivän ajan, siten ainekset tulevat paremmin yhteen

Nauti teen kanssa kuten kunnon britti ja tarjoa kuohukerman kera tai vaniljajäätelön kanssa!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s